D8FC038A9C8DA96CDA7A8D295248632C
×
×
×
"/>

Review your cart

Your cart is empty

Black Friday Sale use coupon code OFF10 for 10% off your order

Effective Ways to Overcome Bluetooth HEARING AID’s Problems

May 02, 2022

Effective Ways to Overcome Bluetooth HEARING AID’s Problems

You need to be prepared for life with Bluetooth hearing aids, so you can adapt more quickly. A list of common hearing aid problems, as well as effective ways to overcome them, is given below.

Fortunately, the hearing aid designs have evolved over the years in order to accommodate these issues largely.

Problem 1: Bugs

People worry hearing aids are fragile and prone to breakdown, especially when they drop, step on them, or are eaten by pets! Also called hearing aids, they are intricate devices that are highly complex. Hearing aid malfunctions pose a double concern: replacing them in time and having them down.

Solution:

The time it takes to ship your hearing aids back for repair if they break down may be too long to justify purchasing hearing aids online. Check with your local hearing aid supplier about additional coverage options instead.

Problem 2: Adjusting the volume

The settings on hearing aids have changed a lot over the years, whether listening to the television or speaking over the phone. Hearing aid users new to them fear they will have to constantly draw attention to their hearing aids throughout the day.

Solution:

The volume of digital hearing aids today automatically adjusts to your surroundings, reducing the amount of time you’ll spend fiddling with them. The volume can also be controlled discretely when needed with remote control included in some hearing aids.

Problem 3: Having a headache

It’s possible that you will experience mild headaches or at the very least a “stuffy head syndrome” when you get acquainted with your new hearing aid.

Solution:

If hearing aids continuously cause headaches, you may have a problem with their fitting or their setup. There is a possibility that your hearing aid sounds too loud for your hearing level. If you’re unfamiliar with the new world of sound around you, the hearing care professionals can alter the settings of your hearing aid in order to help you adjust.

Problem 4: Resting

How do people use their hearing aids at bedtime is a common question. Your sleep quality will be negatively affected by their presence. Also, you won’t hear your children, an intruder, or an alarm clock if you get them out. If you’re having difficulty sleeping, products such as a bed warmer might be beneficial for you.

Solution:

A hearing aid that can be worn constantly is available on the market. In case you are worried about wearing hearing aids during the night, discuss your concerns with your hearing professional. Your provider will suggest a device that fits your needs and tailor its sleep settings accordingly.

Problem 5: Taking a swim

Hearing aid manufacturers strive to help people with limited hearing enjoy their time at the beach or pool. It is still unclear whether fully waterproof hearing aids are available since there are few on the market.

Solution:

Swimmers may benefit from talking to a hearing health professional, who will be able to provide recommendations. Whether on a boat trip or another excursion where you’ll likely be near water a lot, protect your hearing aids. You will become accustomed to making these concessions over time.

Problem 6: Living an active lifestyle

It might feel strange and even bulky at first to wear a hearing aid, despite its relatively compact size. Most people wonder how they will continue to maintain the active lifestyles they are used to, such as exercise in the gym or riding a bike while wearing a helmet.

Solution:

The size of hearing aids has decreased to the point where they are unlikely to affect physical activity. People with active lifestyles would benefit from such hearing aids. If you’re in search for the perfect spot to sweat it out, iFitzone, a health and fitness center in Vaughan, offers professional EMS training in Vaughan. With our custom tailored Electrical muscle stimulation sessions, you will get the maximum benefit from your workouts, which helps you to lose fat, while building muscle at the same time.

Problem 7: Responses

Typically when hearing aids are rubbed against something, they make noises that are amplified, which produces a high-pitched jarring squeak.

Solution:

Before turning the hearing aid on, make sure it fits properly and avoid turning it on before it is in the ear. Choosing a hearing aid with a feedback-eliminating feature is important if you are concerned about the response.

Problem 8: Excessive Ear Wax

Hearing aids have been known to be affected by excessive ear wax, due to the blocking of their microphone and various small components.

Solution:

The amount of ear wax that might clog your device is unlikely to build up with regular ear cleaning. To prevent buildup on the hearing aids themselves, wipe them clean after removing them, and ensure that you choose a hearing aid with a protective coating.

Problem 9: Life expectancy of batteries

The battery life of your hearing aid is crucial, so you should always be aware of how much power it takes.

Solution:

Make sure you have spares! There is no need to worry about storing a lot of batteries because they don’t take up much space. Check your insurance plan to see if yours covers hearing aid batteries! Batteries typically last from four to two weeks but remember to keep them turned off when not in use.

Wrap up

By enabling hearing aids to double as highly personalized, customized audio devices, Bluetooth technology has improved the wearing experience for hearing aids. The hearing aid wearers get the convenience they want by using wireless technology in a smart way. Though such hearing aids do possess their challenges at the same time, online hearing aids offer the best features and reliability which in any case cannot but compromised. 

ico-collapse
0
Recently Viewed
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top